Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα "κορώνα"

Μια νόστιμη Βασιλόπιτα με γεύση πορτοκάλι και επικάλυψη βουτυρόκρεμας αρωματισμένης με μαστίχα.


Βασιλόπιτα "κορώνα"

Υλικά:

  • 640gr αλεύρι
  • 160gr βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 480gr ζάχαρη
  • Χυμός 5 πορτοκαλιών
  • Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 80ml κονιάκ
  • 1 κ.γλ. Σόδα
Για την βουτυρόκρεμα
  • 230gr ζάχαρη
  • 100gr νερό
  • 300gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 2 κ.γλ σκόνη μαστίχα
  • 70gr κουβερτούρα
Εκτέλεση:
  • Χτυπάμε στο mixer το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν
  • Προσθέτουμε ενα ενα τα αυγά
  • Ρίχνουμε το ξύσμα, το κονιάκ, και τη σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού
  • Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το αλευρι σταδιακά
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ενα τσερκι, βάζουμε λαδόκολλα στο κατω μέρος και απο εξω αλουμινόχαρτο. Κλεινουμε καλά απο κάτω γιατι υπάρχει κίνδυνος να μας χυθεί το μίγμα απο κάτω αν δεν προσέξουμε
  • Τοποθετούμε πάνω σε λαμαρίνα το τσέρκι μας και αδειάζουμε μεσα το μίγμα μας
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C απο 45'-80' (εξαρτάται απο το πόσο μέγεθος ειναι το τσέρκι μας. Οσο πιο μεγάλη φόρμα τοσο λιγότερο χρόνο θέλει, οσο πιο μικρο τόσο περισσοτερο ωστε να ψηθεί μεσα)
  • Τεστάρουμε πάντα μετα τα πρώτα 40' με ενα μαχαίρι το οποιο το βυθίζουμε στο κέικ
  • Βγάζουμε τη βασιλοπιτα και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά
  • Φτιάχνουμε την βουτυρόκρεμα ως εξης:
  • Σε ενα μπολ χτυπάμε το βουτυρο
  • Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και αφήνουμε να πάρει μια βράση και το βγάζουμε απο τη φωτιά
  • Σε ενα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το mixer τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν
  • Ρίχνουμε το σιρόπι μας μεσα στο μίγμα των κρόκων κορδόνι χτυπώντας με το mixer
  • Στο τέλος ρίχνουμε και το βούτυρο και χτυπάμε καλά με το mixer μέχρι να γίνει μια κρέμα με ωραία υφή
  • Με μια σπάτουλα τοποθετούμε την βουτυρόκρεμα στο πάνω μέρος της βασιλόπιτας δημιουργώντας βουναλάκι (ετσι κρύβουμε πιθανές ατέλειες που μπορεί να εχει η βασιλόπιτα και την κάνουμε να φαίνεται ομοιόμορφη απο πάνω)
  • Κρατάμε λίγη βουτυρόκρεμα και την ανακατεύουμε με λιωμένη κουβερτούρα καλά
  • Κάνουμε ενα μικρο χωνάκι κορνέ με λαδόκολα και βάζουμε τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα μέσα
  • Διακοσμούμε με αυτο όπως μας αρέσει.
KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

1 σχόλιο:

  1. Τέλεια Γιώργο μου!!Στείλε και κανένα κομμάτι στην γκαστρουλα.. Καλή χρονιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή