Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Λαχανοντολμάδες

Η γιαγιά μου τους λαχανοντολμάδες τους έλεγε "γιαπράκια" και τους έφτιαχνε ανήμερα τα Χριστούγεννα. Τους συνόδευε με ενα πολυ ωραίο δεμένο αυγολέμονο.


Λαχανοντολμάδες

Υλικά:

  • 1kgr κιμας (μοσχαρίσιος και χοιρινός)
  • 1 λάχανο
  • 3/4 φλυτζανιού ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Άνηθος, δυόσμος ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο
  • Για το αυγολέμονο: 2 κρόκοι αυγών, χυμό λεμονιού, 2 κ.σ νισεστέ
Εκτέλεση:
  • Βγάζουμε απο το λάχανο το σκληρό του σημείο (σημείο ρίζας)
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό με λίγο αλάτι
  • Μολις βράσει βάζουμε το λάχανο μεσα για να το ζεματίσουμε ωστε να μαλακώσουν τα φύλλα του
  • Γυρνάμε το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα και απο τις δυο πλευρές ώστε να μαλακώσει παντού
  • Βγαζουμε το λάχανο και ξεχωρίζουμε κάθε φύλλο με προσοχή για να μην σπάσει
  • Όσο πηγαίνουμεπρος την καρδιά του λάχανου, μπορεί να χρειαστεί να το ξαναβάλουμε μεσα στην κατσαρόλα να ζεματιστεί
  • Απο κάθε φύλλο αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι και το χωριζουμε στα δυο
  • Σε ενα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, τον άνηθο, το δυόσμο και λίγο ελαιόλαδο
  • Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα φύλλα με το μίγμα του κιμά
  • Διπλώνουμε δεξιά , αριστερά και στη συνεχεια ρολάρουμε ωστε να έχουμε ενα μακρόστενο ντολμά
  • Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στη βάση μερικά φυλλα λάχανου, και απο πάνω στήνουμε στη σειρά τους τυλιγμένους ντολμάδες
  • Αλατοποιπερώνουμε ανα στρώση και προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο
  • Οταν γεμίσουμε την κατσαρολα πάνω πάνω βάζουμε μερικά φύλλα λάχανου
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο
  • Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό
  • Σκεπάζουμε με ενα αναποδογυρισμένο πιατο και κλείνουμε το καπάκι
  • Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου
  • Όταν γίνουν κρατάμε το ζουμί για να φτιάξουμε το αυγολέμονο
  • Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το ζουμί των ντολμάδων 
  • Σε ενα μπολάκι βάζουμε το χυμό λεμονιού, τους κρόκους και διαλύουμε το νισεστέ
  • Προσθέτουμε αυτο το μίγμα μεσα στο ζεστο ζουμί και ανακατεύοντας αφήνουμε να πάρει βράση
  • Ρυθμίζουμε με αλάτι και πιπέρι











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου