Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα

Έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων οπότε σιγά σιγά πρέπει να ετοιμαζόμαστε, διοτι μας περιμένει πολυ δουλειά. Πέρα απο τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς, το σπίτι μας αυτές τις μέρες πρέπει να μυρίσει. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκοτάκια, κέικ και πολλα πολλά άλλα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα μελομακάρονα.


Μελομακάρονα

Υλικά:

  • 1lt ηλιέλαιο
  • 250gr ζάχαρη
  • 2100gr αλεύρι
  • 200ml χλιαρό νερό
  • 150ml κονιάκ
  • 200ml χυμός πορτοκάλι
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ αμμωνία
  • 1 κ.σ baking powder
  • 1/2 κ.σ τριμμένη κανέλα
  • 1/2 κ.σ τριμμένο γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
  • 1kgr ζάχαρη
  • 500ml νερό
  • 200gr μέλι
  • Χοντροκοπανισμένα καρύδια 
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη, εκτός απο το αλεύρι, την αμμωνία, το χυμό πορτοκαλιού και το baking powder και ανακατεύουμε καλά με το φουέ (το σύρμα).
  • Ανακατευουμε την αμμωνία με το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε συο παραπάνω μίγμα μας συνεχίζοντας το ανακάτεμα
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και ζυμώνουμε με το χέρι ή με το φτερό του mixer μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι και να έχουμε μια ζύμη πολύ μαλακιά.
  • Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε πιέζοντας την μια πλευρά τους σε χοντρό σουρωτήρι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 25'
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό Ανακατεύοντας συχνά για να λιώσει η ζάχαρη μέχρι να βράσουν για 3'
  • Κατεβάζουμε απο τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε για να λιώσει
  • Σιροπιάζουμε τα κρυα μελομακάρονα μέσα στο καυτό σιρόπι
  • Απο πάνω ρίχνουμε το καρυδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου