Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα τραγανά

Σήμερα δημιούργησα μια άλλη συνταγή για μελομακάρονα, αλλάζοντας αναλογίες και υλικά.


Μελομακάρονα τραγανά

Υλικά:

  • 150gr σιμιγδάλι χοντρό
  • 900gr αλεύρι μαλακό
  • 130gr ζάχαρη
  • 500ml ηλιέλαιο
  • 100ml χλιαρό νερό
  • 75ml κονιάκ
  • 100ml χυμός απο φρέσκο πορτοκάλι
  • Ξύσμα δυο πορτοκαλιών
  • 1/2 κ.σ αμμωνία
  • 1/2 κ.σ baking powder
  • 1 κ.σ μίγμα κανέλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου
Για το σιρόπι:
  • 250ml νερό
  • 500gr ζάχαρη
  • 120gr μέλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 20ml κονιάκ
Για το γαρνίρισμα:
  • Χοντροκοπανισμένο καρύδι
Εκτέλεση:
  • Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι ώστε να προλάβει να κρυώσει
  • Σε μια κατσαρολα βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και το ξύλο κανέλας και ανακατεύουμε καλά
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και το βγάζουμε απο τη φωτιά
  • Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε
  • Αφήνουμε να κρυώσει
  • Σε μια μπασίνα (λεκάνη) βάζουμε το ηλιέλαιο, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά
  • Σε ενα ποτήρι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και εκεί μέσα ρίχνουμε την αμμωνία
  • Ανακατεύουμε και αυτό αφού φουσκώσει το ρίχνουμε στο προηγούμενο μίγμα μας
  • Προσθέτουμε και την κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο
  • Σε ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το baking powder
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο στο προηγούμενο μίγμα και ανακατεύουμε με το χέρι
  • Μόλις αναμιχθούν καλά τα υλικά μας πλάθουμε και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα
  • Με ενα πηρούνι τρυπάμε απο πάνω
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 25' περίπου
  • Σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι
  • Προσοχή όμως, δεν τα αφήνουμε πολύ μεσα στο σιρόπι
  • Σουρώνουμε και βάζουμε σε πιατέλα
  • Πασπαλίζουμε με το καρύδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου