Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Χταπόδι κοκκινιστό με ζυμαρικά

Μια συνταγή που μας στέλνει η Κατερίνα μας απο τη Θήβα.


Χταπόδι κοκκινιστό με ζυμαρικά

Υλικά:
  • 1 χταπόδι 1kgr περίπου
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 400gr τοματάκια κονκασέ
  • 2 κ.γλ πελτέ τομάτας
  • 2 ξερά φύλλα δάφνης
  • 120ml κόκκινο κρασί, Ξινόμαυρο ή Pinot noir
  • 250gr μακαρονάκι (πχ φιογκάκια)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε το χταπόδι καλά κάτω απο τρεχούμενο νερό
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 500ml περίπου νερό να βράσει 
  • Μόλις βράσει το νερο. Βάζουμε μέσα το χταπόδι ολοκληρο και το αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά
  • Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε τα μάτια, το δόντι και το εσωτερικό της σακούλας
  • Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το χταπόδι μας
  • Το νερό μέσα στο οποίο βράσαμε το χταπόδι το σουρώνουμε και το κρατάμε
  • Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για ενα λεπτό
  • Ρίχνουμε το χταπόδι και σωτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά
  • Βάζουμε την τομάτα, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και το ζουμι του χταποδιού
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι 
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά 
  • Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 30'
  • Προσθέτουμε περίπου 150ml ζεστό νερό και αφήνουμε να πάρει βράση
  • Ρίχνουμε τα μακαρόνια μας μέσα και ανακατεύουμε
  • Μαγειρεύουμε  για 15 λεπτά περίπου ανακατεύοντας κάθε τόσο
  • Αν δούμε ότι χρειάζεται και άλλο νερό προσθέτουμε λίγο νερό βρύσης
  • Βγάζουμε απο τη φωτιά, και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10' και να τραβήξει τα υγρά του
  • Σερβίρουμε αμέσως.



Σημείωση: θα σας συμβούλευα να δοκιμάσετε το χταπόδι μετά από 30 λεπτά μαγειρέματος. Δεν είναι όλα τα χταπόδια ίδια και δεν χρειάζονται ακριβώς την ίδια ώρα ψησίματος. Ειδικά αυτά που πωλούνται κατεψυγμένα στα σούπερ-μάρκετ, είναι πολύ πιο μαλακά από τα φρέσκα διότι όταν μπαίνει το χταπόδι στην κατάψυξη τείνει να μαλακώνει




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου