Η γιαγιά μου τους λαχανοντολμάδες τους έλεγε "γιαπράκια" και τους έφτιαχνε ανήμερα τα Χριστούγεννα. Τους συνόδευε με ενα πολυ ωραίο δεμένο αυγολέμονο.
Λαχανοντολμάδες
Υλικά:
Λαχανοντολμάδες
Υλικά:
- 1kgr κιμας (μοσχαρίσιος και χοιρινός)
- 1 λάχανο
- 3/4 φλυτζανιού ρύζι καρολίνα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- Άνηθος, δυόσμος ψιλοκομμένα
- Ελαιόλαδο
- Για το αυγολέμονο: 2 κρόκοι αυγών, χυμό λεμονιού, 2 κ.σ νισεστέ
Εκτέλεση:
- Βγάζουμε απο το λάχανο το σκληρό του σημείο (σημείο ρίζας)
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό με λίγο αλάτι
- Μολις βράσει βάζουμε το λάχανο μεσα για να το ζεματίσουμε ωστε να μαλακώσουν τα φύλλα του
- Γυρνάμε το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα και απο τις δυο πλευρές ώστε να μαλακώσει παντού
- Βγαζουμε το λάχανο και ξεχωρίζουμε κάθε φύλλο με προσοχή για να μην σπάσει
- Όσο πηγαίνουμεπρος την καρδιά του λάχανου, μπορεί να χρειαστεί να το ξαναβάλουμε μεσα στην κατσαρόλα να ζεματιστεί
- Απο κάθε φύλλο αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι και το χωριζουμε στα δυο
- Σε ενα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, τον άνηθο, το δυόσμο και λίγο ελαιόλαδο
- Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα φύλλα με το μίγμα του κιμά
- Διπλώνουμε δεξιά , αριστερά και στη συνεχεια ρολάρουμε ωστε να έχουμε ενα μακρόστενο ντολμά
- Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στη βάση μερικά φυλλα λάχανου, και απο πάνω στήνουμε στη σειρά τους τυλιγμένους ντολμάδες
- Αλατοποιπερώνουμε ανα στρώση και προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο
- Οταν γεμίσουμε την κατσαρολα πάνω πάνω βάζουμε μερικά φύλλα λάχανου
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο
- Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό
- Σκεπάζουμε με ενα αναποδογυρισμένο πιατο και κλείνουμε το καπάκι
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου
- Όταν γίνουν κρατάμε το ζουμί για να φτιάξουμε το αυγολέμονο
- Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το ζουμί των ντολμάδων
- Σε ενα μπολάκι βάζουμε το χυμό λεμονιού, τους κρόκους και διαλύουμε το νισεστέ
- Προσθέτουμε αυτο το μίγμα μεσα στο ζεστο ζουμί και ανακατεύοντας αφήνουμε να πάρει βράση
- Ρυθμίζουμε με αλάτι και πιπέρι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου