Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Γαλακτομπούρεκο





Γαλακτομπούρεκο

Υλικά:

  • 2lt γάλα φρέσκο
  • 530gr ζάχαρη
  • 90gr σιμιγδάλι χοντρό
  • 90gr σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 αυγά
  • 2 βανιλιες
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Φύλλα κρούστας
  • 250gr Φρέσκο βουτυρο
Για το σιρόπι:
  • 660gr ζάχαρη
  • 330ml νερό
  • 60 gr γλυκόζη
  • 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
  • Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι γιατί θα πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει καλά
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, το λεμόνι κομμένο στα δυο και το ξύλο κανέλας
  • Αφήνουμε να πάρει δυο βράσεις και το κατεβάζουμε απο τη φωτιά
  • Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τα χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη
  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας μεσα στην κατσαρόλα έτσι όπως είναι κρύα
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το φουέ (σύρμα χειρός)
  • Όταν αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 ακόμα λεπτά
  • Βγάζουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να δέσει 
  • Βουτυρώνουμε ενα ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας
  • Βουτυρώνουμε και τοποθετουμε το επόμενο φύλλο
  • Τοποθετούμε τα φύλλα μας σταυρωτά
  • Βάζουμε 5 φύλλα κατω
  • Βαζουμε την κρέμα μας
  • Στρώνουμε απο πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας
  • Τέλος βουτυρώνουμε το πανω πανω φυλλλο, ραντίζουμε με λίγο νερό
  • Χαράζουμε σε κομμάτια απο πάνω ελαφρά με το μαχαίρι
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30' περίπου
  • Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι το καυτό γαλακτομπούρεκο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου