Γαλακτομπούρεκο
Υλικά:
- 2lt γάλα φρέσκο
- 530gr ζάχαρη
- 90gr σιμιγδάλι χοντρό
- 90gr σιμιγδάλι ψιλό
- 3 αυγά
- 2 βανιλιες
- Ξύσμα λεμονιού
- Φύλλα κρούστας
- 250gr Φρέσκο βουτυρο
Για το σιρόπι:
- 660gr ζάχαρη
- 330ml νερό
- 60 gr γλυκόζη
- 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
- Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι γιατί θα πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει καλά
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, το λεμόνι κομμένο στα δυο και το ξύλο κανέλας
- Αφήνουμε να πάρει δυο βράσεις και το κατεβάζουμε απο τη φωτιά
- Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τα χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας μεσα στην κατσαρόλα έτσι όπως είναι κρύα
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το φουέ (σύρμα χειρός)
- Όταν αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 ακόμα λεπτά
- Βγάζουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να δέσει
- Βουτυρώνουμε ενα ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας
- Βουτυρώνουμε και τοποθετουμε το επόμενο φύλλο
- Τοποθετούμε τα φύλλα μας σταυρωτά
- Βάζουμε 5 φύλλα κατω
- Βαζουμε την κρέμα μας
- Στρώνουμε απο πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας
- Τέλος βουτυρώνουμε το πανω πανω φυλλλο, ραντίζουμε με λίγο νερό
- Χαράζουμε σε κομμάτια απο πάνω ελαφρά με το μαχαίρι
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30' περίπου
- Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι το καυτό γαλακτομπούρεκο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου