Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες



 Το φαγητό της μαμάς...

Ενα κλασικο ελληνικο φαγητο εχει σημερα το menu, ενα φαγητο της μαμας οπως πολλοι λενε.
Αν θελετε συνοδευστε αυτο το φαγητο με μια ωραια δροσερη χωριατικη σαλατα και ενα λευκο κρασι.

Κοτοπουλο στο φουρνο με πατατες

Υλικα: (για 4ατομα)


  • 500gr κοτοπουλο σε μεριδες με την πετσα
  • 100gr βουτυρο αγελαδος
  • 1Kgr πατατες
  • Ελαιολαδο
  • Αλατι, πιπερι
  • Ριγανη
  • Θυμαρι
  • Σκονη μουσταρδα
  • Κουρκουμας
  • Κολιανδρο
  • Μαϊντανος
  • Δεντρολιβανο
  • Χυμος λεμονι

Εκτελεση:

  • Αλειφουμε τα κομματια του κοτοπουλου με το βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου (αυτο θα μας κανει μια πολυ ωραια τραγανη πετσα) και βαζουμε σε ταψι
  • Κοβουμε τις πατατες σε μεγαλα κομματια
  • Πασπαλιζουμε με αλατι, πιπερι, ριγανη, θυμαρι, σκονη μουσταρδα, κουρκουμα, κολιανδρο, ψιλοκομμενο μαϊντανο, ψιλοκομμενο δεντρολιβανο, το χυμο λεμονιου και ελαιολαδο.
  • Ανακατευουμε καλα με τα χερια να πανε τα υλικα παντου
  • Ριχνουμε και πολυ λιγο νερο και ξανα ανακατευουμε
  • Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180C για 40 λεπτα περιπου (παντα ο χρονος ψησιματος σε φουρνο ποικιλει αναλογα με το φουρνο και το μεγεθος των κομματιων φαγητου)
  • Φροντιζουμε καθε τοσο, να ανοιγουμε το φουρνο και να περιλουζουμε τα κομματια του κοτοπουλου με τα ζουμια που υπαρχουν μεσα στο ταψι μας.
Αν θελουμε μπορουμε πριν σερβιρουμε το φαγητο μας να ριξουμε απο πανω τριμμενο τυρι και να το ξαναβαλουμε στο φουρνο μεχρι να λιωσει.

Το συγκεκριμενο φαγητο θα μπορουσε να γινει και με ενα ολοκληρο κοτοπουλο και οχι σε μεριδες. Σε αυτη την περιπτωση αλειφουμε ολο το κοτοπουλο, μεσα και εξω, με το βουτυρο και φροντιζουμε να μπουν σε ολα τα σημεια τα μπαχαρικα μας. Για το καλυτερο ψησιμο του ομως, να γινει τραγανο και να παρει χρωμα γυρω-γυρω, μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ειδικο σκευος που λεγεται κοκοτιερα και κραταει το κοτοπουλο ορθιο κατα το ψησιμο του.

1 σχόλιο:

  1. Φίλε Μάνο, η κοκοτιέρα είναι ενα ειδικό σκεύος μεταλλικό (σκέψου το σε σχήμα "Λ") οπου κρατάει το κοτόπουλο όρθιο μέσα στο φούρνο ωστε να ξεροψηθεί γυρω γυρω. Πολλοί επειδή δεν διαθέτουν αυτο το σκεύος χρησιμοποιούν ενα κουτάκι μπύρας ανοιγμένο για να κρατάει το κοτόπουλο όρθιο μέσα στο φούρνο. Επαγγελματικά η κοκοτιέρα δεν εχει μονο ενα "Λ" αλλά πολλά ωστε να ψήνονται ταυτοχρονα πολλά κοτόπουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή