Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

Τούρτα νηστίσιμη με βύσσινο

Με αφορμή τα γεννέθλια της μητέρας μου και επειδή αυτή την περίοδο νηστεύει της έφτιαξα μια όμορφη, απλή και νόστιμη νηστίσιμη τούρτα.




Τούρτα νηστίσιμη με βύσσινο
Υλικά:

για το παντεσπάνι:

  • 3/4 φλ. αραβοσιτέλαιο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 3 φλ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.γλ. σόδα σκόνη
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • 1/3 φλ. κακάο
για το σιρόπι:
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2/3 ποτηριού ζάχαρη
  • 6 κ.σ. αμαρέτο
για την κρέμα:
  • 500ml φυτική κρέμα γάλακτος
  • 8 κ.σ ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλιες
  • 250gr γλυκό κουταλιού βύσσινο
  • 100gr φουντούκια ανάλατα χοντροκοπανισμένα
για την επικάλυψη:
  • ζαχαρόπαστα (βλέπε συνταγή στο συνταγολόγιό μας)
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε να φτιάξουμε το παντεσπάνι μας (καλό είναι να το φτιάξουμε την προηγούμενη μέρα)
  • Χτυπάμε όλα τα υγρά υλικά μας
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη σόδα, το baking powder, και τις βανίλιες
  • Χτυπάμε καλά με το mixer
  • Βάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι διαμέτρου 25εκ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40' περίπου.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και κόβουμε το παντεσπάνι σε τρία μέρη
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας το νερό, τη ζάχαρη και το αμαρέτο και αφήνουμε να πάρει μια βράση
  • Σε μια μπασίνα χτυπάμε τη φυτική κρέμα , προσθέτοντας τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγύ
  • Τοποθετούμε σε μια τουρτέρια το πρώτο κομμάτι παντεσπάνι και βρέχουμε με ενα πινελάκι με το σιρόπι μας
  • Στρώνουμε απο πάνω το 1/3 της σαντιγύ 
  • Βάζουμε γλυκό βύσσινο
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικο φουντούκι
  • Τοποθετούμε το επόμενο παντεσπάνι
  • Βρέχουμε πάλι με σιρόπι
  • Βάζουμε το άλλο 1/3 της σαντιγύ 
  • Ρίχνουμε γλυκό βύσσινο και πασπαλίζουμε πάλι με φουντούκια
  • Τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι και βρέχουμε πάλι με σιρόπι
  • Στρώνουμε καλά πάνω και γύρω γύρω απο την τούρτα την υπόλοιπη σαντιγύ
  • Χρωματίζουμε την ζαχαρόπαστα με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και τη ζυμώνουμε καλά
  • Ανοίγουμε με πλάστη τη ζαχαρόπαστα πάνω σε επιφάνεια που πασπαλίζουμε με νισεστέ
  • Στρώνουμε πάνω απο την τούρτα τη ζαχαρόπαστα πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλά μας. Η ζαχαρόπαστα είναι πολύ εύκολο να πάρει μορφή απο τα δάχτυλά μας
  • Μπορούμε να δημιουργήσουμε οτι σχέδια θέλουμε όπως πχ το τριαντάφυλλο που έφτιαξα εγώ και τοποθέτησα στο κέντρο της τούρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου