Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Κοκκινιστό Κοτόπουλο στη γάστρα

Σήμερα σκέφτηκα να φτιάξω ενα κοτόπουλο με λαχανικά στην πήλινη γάστρα και να του προσθέσω και μια έντονη "πινελιά" απο κάποιο τυρί (ανάλογα με το τι τυρί θα βάλουμε, θα χαρακτηρίσει και όλο το φαγητό μας). Και ναι, μοσχομύρισε όλο το σπίτι, γιατι το αφησα να σιγοψηθεί για αρκετή ώρα και πραγματικά βγήκε λουκούμι.



Κοκκινιστό Κοτόπουλο στη γάστρα

Υλικά: (για 4 άτομα)

  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες
  • 1 πράσσο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • μαϊντανός
  • άνηθος
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • φρέσκος βασιλικός
  • φρέσκος δυόσμος
  • 6 πατάτες
  • 250gr χυμός τομάτας στον τρίφτη
  • 200gr τυρί της αρεσκείας μας (εγω έβαλα λαδοτύρι Μυτιλήνης) σε κομμάτια
  • 1 ποτηράκι κρασί ροζέ
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • θυμάρι
  • λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε στη γάστρα τα κομμάτια του κοτόπουλου
  • Κόβουμε το πράσο σε λωρίδες, το κρεμμύδι σε μακρόστενα κομμάτια, το καρότο σε ροδέλες, τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και το ψιλοκομμένο σκόρδο
  • Τα βάζουμε ολα μεσα στη γάστρα μας
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι
  • Προσθέτουμε το χυμό τομάτας, το κρασί και τη ζάχαρη
  • Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το βασιλικό και το δυόσμο
  • Βάζουμε ελαιόλαδο και τα κομμάτια του τυριού
  • Ρίχνουμε και 2 ποτήρια νερό
  • Ανακτεύουμε καλά
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30' 
  • Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου ακόμα 1,5 - 2 ώρες (βλέποντάς το που και που)
  • Τα τελευταια 10' βγάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε να ξεροψηθεί λίγο απο πάνω
  • Το βγάζουμε απο το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 30' πριν το σερβίρουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου