Με αφορμή τα γεννέθλια της μητέρας μου και επειδή αυτή την περίοδο νηστεύει της έφτιαξα μια όμορφη, απλή και νόστιμη νηστίσιμη τούρτα.
Τούρτα νηστίσιμη με βύσσινο
Υλικά:
για το παντεσπάνι:
Τούρτα νηστίσιμη με βύσσινο
Υλικά:
για το παντεσπάνι:
- 3/4 φλ. αραβοσιτέλαιο
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- 3 κ.σ. ξύδι
- 3 φλ. αλεύρι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 2 βανίλιες
- 2 κ.γλ. σόδα σκόνη
- 1 κ.γλ. baking powder
- 1/3 φλ. κακάο
για το σιρόπι:
- 1 ποτήρι νερό
- 2/3 ποτηριού ζάχαρη
- 6 κ.σ. αμαρέτο
για την κρέμα:
- 500ml φυτική κρέμα γάλακτος
- 8 κ.σ ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες
- 250gr γλυκό κουταλιού βύσσινο
- 100gr φουντούκια ανάλατα χοντροκοπανισμένα
για την επικάλυψη:
- ζαχαρόπαστα (βλέπε συνταγή στο συνταγολόγιό μας)
- κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε να φτιάξουμε το παντεσπάνι μας (καλό είναι να το φτιάξουμε την προηγούμενη μέρα)
- Χτυπάμε όλα τα υγρά υλικά μας
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη σόδα, το baking powder, και τις βανίλιες
- Χτυπάμε καλά με το mixer
- Βάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι διαμέτρου 25εκ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40' περίπου.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και κόβουμε το παντεσπάνι σε τρία μέρη
- Φτιάχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας το νερό, τη ζάχαρη και το αμαρέτο και αφήνουμε να πάρει μια βράση
- Σε μια μπασίνα χτυπάμε τη φυτική κρέμα , προσθέτοντας τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγύ
- Τοποθετούμε σε μια τουρτέρια το πρώτο κομμάτι παντεσπάνι και βρέχουμε με ενα πινελάκι με το σιρόπι μας
- Στρώνουμε απο πάνω το 1/3 της σαντιγύ
- Βάζουμε γλυκό βύσσινο
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο φουντούκι
- Τοποθετούμε το επόμενο παντεσπάνι
- Βρέχουμε πάλι με σιρόπι
- Βάζουμε το άλλο 1/3 της σαντιγύ
- Ρίχνουμε γλυκό βύσσινο και πασπαλίζουμε πάλι με φουντούκια
- Τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι και βρέχουμε πάλι με σιρόπι
- Στρώνουμε καλά πάνω και γύρω γύρω απο την τούρτα την υπόλοιπη σαντιγύ
- Χρωματίζουμε την ζαχαρόπαστα με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και τη ζυμώνουμε καλά
- Ανοίγουμε με πλάστη τη ζαχαρόπαστα πάνω σε επιφάνεια που πασπαλίζουμε με νισεστέ
- Στρώνουμε πάνω απο την τούρτα τη ζαχαρόπαστα πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλά μας. Η ζαχαρόπαστα είναι πολύ εύκολο να πάρει μορφή απο τα δάχτυλά μας
- Μπορούμε να δημιουργήσουμε οτι σχέδια θέλουμε όπως πχ το τριαντάφυλλο που έφτιαξα εγώ και τοποθέτησα στο κέντρο της τούρτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου