Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ντολμαδάκια



Ντολμαδάκια
Υλικά:

  • 150gr αμπελόφυλλα φρέσκα
  • 600gr μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 φλ. του καφέ ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • μπόλικος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • μπόλικος άνηθος ψιλοκομμένος
  • ελαιόλαδο
  • λίγο ξύδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • μίγμα μπαχαρικών για ντολμαδάκια (στα μπαχαράδικα)
  • φυλλο δάφνης
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • χυμός δυο λεμονιών
  • λίγο νισεστέ
  • 1 κρόκος αυγού
Εκτέλεση:
  • Μπλανσάρουμε (ζεματίζουμε δηλαδή) τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό
  • Μέσα σε μια μεγάλη μπασίνα βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τον άνηθο, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το ρύζι,το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και το μίγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε πολύ καλά
  • Παίρνουμε απο ενα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας και βάζουμε λίγη απο τη γέμιση μας και τυλίγουμε
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα (η οποία ειναι εκτός φωτιάς) και στρώνουμε τα ντολμαδάκια μας το ενα κοντά στο αλλο
  • Συνεχίζουμε να στρώνουμε τα ντολμαδάκια σε στρώσεις
  • Στο τέλος σκεπάζουμε με ενα πιάτο ώστε να μην μπορούν να κουνηθουν τα ντολαμαδάκια μέσα στην κατσαρόλα
  • Ρίχνουμε το χυμό του ενος λεμονιού και βάζουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια μας
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι
  • Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30' περίπου
  • Οταν είναι έτοιμα αποσύρουμε απο τη φωτιά
  • Παίρνουμε το ζωμό και τον βάζουμε σε ενα κατσαρολάκι
  • Σε ενα μπωλάκι βάζουμε το χυμό του λεμονιού, τον κρόκο του αυγού και λίγο κρύο νερό
  • Βάζουμε νισεστέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά
  • Ρίχνουμε αυτό το μίγμα μέσα στο ζωμό και ανακατεύουμε αφήνοντάς το να πάρει μια βράση και να δέσει.
  • Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια μας με το δεμένο μας αυγολέμονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου