Κριθαράκι με χωριάτικο λουκάνικο
Υλικά:
- 250gr κριθαράκι μέτριο
- 2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες
- 1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
- 2 τομάτες κομμένες σε κυβάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. Αρακά ψιλό
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- Μαϊντανό, άνηθο
- Ελαιόλαδο
- 1 κομματάκι βούτυρο
- 150gr τριμμένο κεφαλοτύρι
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε μέσα στο ελαιόλαδο το κρεμμυλδι, την πιπεριά μαζί με το λουκάνικο
- Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μελαχρινή να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τη ζάχαρη
- Προσθέτουμε την τομάτα μαζί με ένα ποτήρι νερό
- Ρίχνουμε το άνηθο και το μαϊντανό και τον αρακά
- Τοποθετούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
- Ταυτοπχρονα σε μια όλη κατσαρόλα βράζουμε το κριθαράκι μας.
- Μόλις είναι έτοιμο (να είναι al dente) το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο μίγμα με τα λουκάνικα
- Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά
- Βάζουμε το κομματάκι βουτύρου και ανακατεύουμε
- Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Χοιρινό ρολό γεμιστό
Υλικά:
- 1 1/2 kgr μπούτι χοιρινό
- 150 gr γραβιέρα σε μπαστουνάκια κομμένη
- 4-5 φέτες καπνιστό ζαμπόν
- 1/2 πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 μέτρια τομάτα σε φέτες
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- Χυμός λεμονιού και ξύσμα
- Ελαιόλαδο
- 1 gel βοδινό ζωμό
- Λίγη μουστάρδα
Εκτέλεση:
- Απλώνουμε το χοιρινό μας σε μια επιφάνεια ( έχουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη μας χοιρινό μπούτι με τέτοιο τρόπο κομμένο ώστε να μπορεί μα γεμιστεί).
- Στο κέντρο τοποθετούμε τις φέτες τομάτας, το ζαμπόν, το τυρί, τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- Ρολάρουμε και κλείνουμε το χοιρινό ρολό μας με σπάγγο ή με διχτάκι. Κλείνουμε σφιχτά
- Στην πήλινη γάστρα τοποθετούμε μέσα το ρολό
- Σε ένα μπολ βάζουμε ελαιόλαδο, μουστάρδα, λεμόνι, ξύσμα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- Αλείψουμε με αυτό το μίγμα όλο το ρολό
- Διαλύουμε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό το gel βοδινού ζωμού και το ρίχνουμε στη γάστρα.
- Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αερόθερμο για 2 ώρες περίπου. Στη μία ώρα αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας ώστε να ξεροψηθεί το ρολό μας.
- Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου.
Pizza:
Υλικά για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 100gr βούτυρο σε κομματάκια
- 1 κρόκος αυγού
- Αλάτι, ζάχαρη
- 1/2 φλ. Γάλα
- Χλιαρό νερό όσο πάρει
Υλικά για τη σάλτσα:
- 200gr τομάτα στον τρίφτη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη
Υλικά γέμισης:
- 2 τομάτες σε φέτες,
- 20 φέτες καπνιστό ζαμπόν
- 20 φέτες μορταδέλα
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 400gr τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας
Εκτέλεση:
- Σε λίγο χλιαρό νερό προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, την ξηρή μαγιά και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά
- Σκεπάζουμε το το μπολ με το μίγμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος
- Σε μια μεγάλη μπασίνα προσθέτουμε το αλεύρι, το μίγμα της μαγιάς, το γάλα, τον κρόκο του αυγού
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια
- Προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο παίρνει ( δεν πρέπει η ζύμη να κολλάει στα χέρια)
- Κάνουμε δυο μπάλες, τις τοποθετούμε σε ταψί και σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 1/2-2 ώρες να φουσκώσουν
- Στη συνέχεια ανοίγουμε με το χέρι δημιουργώντας δυο βάσεις πίτσας
- Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας την τομάτα στον τρίφτη, το ελαιόλαδο, το αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τη ζάχαρη
- Ετοιμάζουμε δυο ταψί με λαδόκολλα
- Βάζουμε τη βάση της πίτσας
- Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη σάλτσα από πάνω
- Τοποθετούμε λίγο τριμμένο τυρί
- Βάζουμε τις φέτες του ζαμπόν και της μορταδέλας
- Προσθέτουμε τριμμένο τυρί
- Από πάνω τοποθετούμε φέτες τομάτας, την ψιλοκομμένη πιπεριά και τις ροδέλες κρεμμυδιού
- Ρίχνουμε ξανά τριμμένο τυρί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε και λίγη ρίγανη
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και τις δυο πίτσες μέχρι να πάρει χρώμα η πίτσα και να λιώσει το τυρί.