Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Κριθαράκι με χωριάτικο λουκάνικο


Κριθαράκι με χωριάτικο λουκάνικο
Υλικά:


  • 250gr κριθαράκι μέτριο
  • 2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
  • 2 τομάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. Αρακά ψιλό
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • Μαϊντανό, άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κομματάκι βούτυρο
  • 150gr τριμμένο κεφαλοτύρι
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη
Εκτέλεση:
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε μέσα στο ελαιόλαδο το κρεμμυλδι, την πιπεριά μαζί με το λουκάνικο
  • Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μελαχρινή να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τη ζάχαρη
  • Προσθέτουμε την τομάτα μαζί με ένα ποτήρι νερό
  • Ρίχνουμε το άνηθο και το μαϊντανό και τον αρακά 
  • Τοποθετούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
  • Ταυτοπχρονα σε μια όλη κατσαρόλα βράζουμε το κριθαράκι μας.
  • Μόλις είναι έτοιμο (να είναι al dente) το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο μίγμα με τα λουκάνικα
  • Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά
  • Βάζουμε το κομματάκι βουτύρου και ανακατεύουμε
  • Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Χοιρινό ρολό γεμιστό

Χοιρινό ρολό γεμιστό
Υλικά:


  • 1 1/2 kgr μπούτι χοιρινό
  • 150 gr γραβιέρα σε μπαστουνάκια κομμένη
  • 4-5 φέτες καπνιστό ζαμπόν
  • 1/2 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 μέτρια τομάτα σε φέτες
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Χυμός λεμονιού και ξύσμα
  • Ελαιόλαδο
  • 1 gel βοδινό ζωμό 
  • Λίγη μουστάρδα
Εκτέλεση:
  • Απλώνουμε το χοιρινό μας σε μια επιφάνεια ( έχουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη μας χοιρινό μπούτι με τέτοιο τρόπο κομμένο ώστε να μπορεί μα γεμιστεί).
  • Στο κέντρο τοποθετούμε τις φέτες τομάτας, το ζαμπόν, το τυρί, τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Ρολάρουμε και κλείνουμε το χοιρινό ρολό μας με σπάγγο ή με διχτάκι. Κλείνουμε σφιχτά
  • Στην πήλινη γάστρα τοποθετούμε μέσα το ρολό
  • Σε ένα μπολ βάζουμε ελαιόλαδο, μουστάρδα, λεμόνι, ξύσμα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Αλείψουμε με αυτό το μίγμα όλο το ρολό
  • Διαλύουμε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό το gel βοδινού ζωμού και το ρίχνουμε στη γάστρα. 
  • Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αερόθερμο για 2 ώρες περίπου. Στη μία ώρα αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας ώστε να ξεροψηθεί το ρολό μας.
  • Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου. 

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Pizza


Pizza:
Υλικά για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 100gr βούτυρο σε κομματάκια 
  • 1 κρόκος αυγού
  • Αλάτι, ζάχαρη
  • 1/2 φλ. Γάλα
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει
Υλικά για τη σάλτσα:
  • 200gr τομάτα στον τρίφτη 
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη
Υλικά γέμισης:
  • 2 τομάτες σε φέτες,
  • 20 φέτες καπνιστό ζαμπόν
  • 20 φέτες μορταδέλα
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 
  • 400gr τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας
Εκτέλεση:
  • Σε λίγο χλιαρό νερό προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, την ξηρή μαγιά και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά
  • Σκεπάζουμε το το μπολ με το μίγμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος
  • Σε μια μεγάλη μπασίνα προσθέτουμε το αλεύρι, το μίγμα της μαγιάς, το γάλα, τον κρόκο του αυγού
  • Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια
  • Προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο παίρνει ( δεν πρέπει η ζύμη να κολλάει στα χέρια)
  • Κάνουμε δυο μπάλες, τις τοποθετούμε σε ταψί και σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 1/2-2 ώρες να φουσκώσουν
  • Στη συνέχεια ανοίγουμε με το χέρι δημιουργώντας δυο βάσεις πίτσας
  • Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας την τομάτα στον τρίφτη, το ελαιόλαδο, το αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τη ζάχαρη 
  • Ετοιμάζουμε δυο ταψί με λαδόκολλα
  • Βάζουμε  τη βάση της πίτσας
  • Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη σάλτσα από πάνω
  • Τοποθετούμε λίγο τριμμένο τυρί 
  • Βάζουμε τις φέτες του ζαμπόν και της μορταδέλας
  • Προσθέτουμε τριμμένο τυρί
  • Από πάνω τοποθετούμε φέτες τομάτας, την ψιλοκομμένη πιπεριά και τις ροδέλες κρεμμυδιού
  • Ρίχνουμε ξανά τριμμένο τυρί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε και λίγη ρίγανη
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και τις δυο πίτσες μέχρι να πάρει χρώμα η πίτσα και να λιώσει το τυρί.